Kolmården bygger världens bästa träberg- och dalbana


I sommar inleds arbetet med Wildfire på Kolmården. Genom att hämta inspiration från några av världens främsta berg- och dalbanor, tillföra ny teknik och nya idéer samt placera banan i Kolmårdens natursköna miljö skapas Wildfire, världens bästa berg- och dalbana i trä.  När Wildfire invigs på Kolmården under våren 2016 kommer den att vara Skandinaviens snabbaste och högsta berg- och dalbana och den snabbaste träbanan i Europa. Investeringen uppgår till 110 miljoner kronor.

På toppen av första backen är du 132 meter ovanför Bråvikens blå vatten och har en vidsträckt utsikt över Kolmårdens vackra natur. När du passerar krönet bryts plötsligt utsikten och du störtar 49 meter nedåt mot ravinens botten i 83-graders lutning, fritt fall. Du är uppe i över 110 kilometer i timmen när du åker upp för nästa backe och in i en ”Inverted Zero G Stall”. Du är viktlös! Wildfire, som rusar fram i hög fart genom skogen längs den 1,3 kilometer långa banan, kastar sig fram mellan trädtopparna. Känslan av att fysikens lagar upphävs fortsätter ända in i bromsen.

– Vår ambition har länge varit att bygga världens bästa berg- och dalbana på Kolmården. Utmaningen har varit att utveckla en bana i världsklass som passar väl in i det dramatiska landskapet och inte kompromissar med våra höga krav på djurhållning eller gästupplevelser. Det är först nu modern teknik har gjort det möjligt. Vi är fantastiskt glada över att drömmen äntligen kan bli verklighet, säger Johan Tidstrand, Parks and Resorts huvudägare.

Wildfire, som invigs på Kolmården under våren 2016, tillhör en ny generation av träbanor. Attraktionen byggs med ny, patenterad teknik som bidrar till att träbanans gränser har omprövats och flyttats fram. Den första banan som tillämpade den nya tekniken byggdes 2013 i nöjesparken Silver Dollar City. Wildfire blir den första banan utanför USA av den här typen. Resultatet är en 57-meter hög och 1,3 kilometer lång bana med en maxhastighet på 113 kilometer i timmen, tre inversioner och tolv airtime-tillfällen. Wildfire kommer även att vara betydligt tystare än träbanor i allmänhet.

– Vi har tagit några av de bästa elementen från världens absolut främsta berg- och dalbanor, tillfört nya idéer och skapat en unik bana.  Resultatet är Wildfire som har så mycket airtime, action och intensitet att den saknar motsvarighet. Den två minuter långa åkturen genom Kolmårdens dramatiska terräng, högt över Bråvikens vatten, kommer att göra Wildfire till världens bästa träbana, säger Peter Osbeck, Parks and Resorts attraktionschef.

Investeringen i den nya attraktionen uppgår till 110 miljoner kronor. Wildfire byggs av svenskt trä och kommer att placeras mellan Marine World och Safari.

– Wildfire, och andra satsningar i parken, görs i syfte att utveckla Kolmården till Sveriges ledande upplevelsedestination. Genom att kontinuerligt utveckla parken blir Kolmården ett ännu starkare besöksmål och vi kan locka hit fler gäster. Det ger oss möjlighet att nå ut bredare med våra folkbildande insatser, säger Mats Olsson, Kolmårdens vd.

Namnet Wildfire (skogsbrand) har en stark koppling till bygdens natur- och kulturhistoria. Den naturliga branddynamiken påverkade skogsekosystem här långt innan människan satte sin prägel på miljön. Dessa bränder har bidragit till att forma landskapet och har varit en förutsättning för den unika biologiska mångfald som har bevarats i området fram till idag.

Wildfire kommer att ha premiär till säsongen 2016.

Fakta:
Topphastighet: 113 km/timme
Banans längd: 1 300 meter
Höjd: 57 meter
First drop: 49 meter med en lutning på 83 grader
Inversioner (du åker upp och ner): 3 stycken
Airtime (känslan av viktlöshet): 12 gånger
Åktid: 120 sekunder
Kapacitet per timme: 960 personer/timme
Sittplatser per tåg: 24 personer
Längdgräns: 120 cm
Investering: 110 miljoner SEK
Tillverkare: Rocky Mountain Construction (USA)

Tillverkare
Wildfire byggs av Rocky Mountain Construction. De bygger hela banan inklusive de tillhörande tågen. Både räls och tåg är deras egna patenterade konstruktioner. Tågen för Wildfire blir specialdesignade. Vekoma står för el och styrsystem. Design och layout av banan är gjord av Alan Schilke, en av världens skickligaste konstruktörer.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolmården mer än bara Djurpark!

%d bloggare gillar detta: